نگاهی اجمالی به پرونده یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهایی که به ۱۱ سال زندان محکوم شد/ فایل صوتی

یکتا فهندژ سعدی، شهروند بهایی ساکن شیراز طی سال‌های اخیر بصورت مکرر بازداشت و زندانی شده است.

کمپین در همین زمینه مصاحبه‌ای با «مونا فهندژ سعدی» خواهر این شهروند بهایی انجام داده است که اصل فایل صوتی در زیر می‌آید:

یکتا فهندژ سعدی در سال ۱۳۹۰ از بابت اتهامات “تبلیغ علیه نظام” و “اقدام علیه امنیت” در بازداشتگاه وزارت اطلاعات شیراز به مدت ۸۲ در بازداشت بوده است؛ اوپس از طی کردن مراحل دادرسی در دادگاه تجدید نظر از کلیه اتهامات وارده تبرئه شد.

او مجددا در ۲۵ اسفند ۱۳۹۲ از سوی مامورین اطلاعات به اتهامات «تشکیل گروه برای بر هم زدن امنیت کشور، عضویت در گروه‌های معاند و تبلیغ علیه نظام» بازداشت شد.

یکتا فهندژ سعدی بیش از یک ماه از این بازداشت پنجاه و شش روزه را در یک سلول انفرادی در بازداشتگاه پلاک ۱۰۰ وزارت اطلاعات در شیراز و حدود ۲۰ روز از آن را در بازداشتگاه مفاسد خیابان خلیلی همین شهر گذارند. یک منبع آگاه در این رابطه می‌گوید: «صبح‌ها اطلاعاتی‌ها او را از بازداشتگاه خلیلی به پلاک ۱۰۰ می‌بردند و بازجویی می‌کردند و عصرها او را به آن‌جا بازمی‌گرداندند.» او در نهایت با وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.

در خرداد ۹۵ دادگاه او که تنها متهم این پرونده بود در شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی ساداتی برگزار و حکم پنج سال حبس تعزیری برای او صادر شد. قاضی ساداتی به وی گفته بود: «چون زن بوده و جوان، رافت اسلامی شامل حالش شده و تنها پنج سال زندان برایش صادر کردم.»

در آذر همان سال شعبه ۱۷ دادگاه تجدید نظر استان فارس پرونده را مجددا بررسی کرد و حکم را به دو سال حبس تعزیری و سه سال حبس تعلیقی کاهش داد.

در ۲۸ اسفند ۱۳۹۵ مامورین امنیتی بدون این‌که طبق قانون احضاریه‌ای برای یکتا فهندژ سعدی بفرستند، به محل سکونت او رفته، وی را برای اجرای حکم بازداشت کرده و به زندان عادل‌آباد شیراز انتقال دادند. با پیگیری‌های وکیل پرونده دو ماه و نیم بعد شعبه ۳۶ دیوان عالی کشور پرونده را برای بررسی مجدد به شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز ارجاع داد، حکم را متوقف کرد و خانم فهندژ سعدی از زندان آزاد شد. استدلال دیوان عالی کشور این بود که خانم فهندژ سعدی پیش‌تر برای اتهامات مشابه محاکمه و تبرئه شده است، بنابراین نمی‌توان او را مجددا با همین اتهامات به زندان محکوم کرد.

در ۲۴ خرداد ۱۳۹۵ مامورین اطلاعاتی شش تن را در یک کلاس آموزشی دستگیر کرده و به بازداشتگاه اطلاعات شیراز منتقل کردند. نوشین بهاری ۲۹ روز، رامین شیروانی ۳۵ روز، اسماعیل روستا حدود ۶۷ روز، بهنام عزیزپور حدود ۷۰ روز، سعید حسنی حدود ۷۰ روز و یکتا فهندژ سعدی حدود ۸۱ روز در بازداشت ماندند.

سه روز پس از حمله اطلاعات به این کلاس آموزشی، نبیل تهذیب و نعیم قائدشرفی نیز بازداشت شدند. نبیل تهذیب برای ۸۰ روز در بازداشت ماند، اما نعیم قائدشرفی به فاصله کوتاهی پس از دستگیری آزاد شد. دو تن دیگر نیز در این پرونده بازداشت و چند ساعت بعد آزاد شدند.

در مرداد ۱۳۹۶ حدود دو ماه پس از آزادی، پرونده در شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی رشیدی بررسی شد. یکتا فهندژ سعدی و وکیل او محمود طراوت‌روی در دادگاه حضور یافتند. برای دفاع آخر تاریخ ۱۵ مهر ۹۶ تعیین شد، اما خود دادگاه جلسه را به تعویق انداخت و پس از آن نیز هرگز برگزار نشد.

منزل شخصی یکتا فهندژ سعدی برای آخرین بار در تاریخ ۲۹ مهر ماه ۱۳۹۶ از سوی نیروهای امنیتی مورد تفتیش قرار گرفته و وسایل شخصی او نیز از سوی ماموران امنیتی ضبط شد که در حکم اخیر که از سوی شعبه دوم دادگاه انقلاب شیراز دستور ضبط کلیه وسایل شخصی او به نفع دولت صادر شده است.

با این‌وجود در ۲۴ آذر ۹۷ به آن‌ها اطلاع داده شد که حکم به طور غیابی از سوی یک قاضی جدید به نام «محمدمجتبی رودی‌جانی» صادر شده و یکتا فهندژ سعدی از بابت اتهام «تشکیل گروه برای بر هم زدن امنیت کشور» موضوع ماده ۴۹۸ ق.م.ا. به ۱۰ سال و از بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» موضوع ماده ۵۰۰ ق.م.ا. به یک سال حبس محکوم شده است که با اعمال ماده ۱۳۴، ۱۰ سال از این حکم اجرایی خواهد شد. در دادنامه یک مهلت ۲۰ روزه برای تجدیدنظرخواهی نیز در نظر گرفته شده است.

در همین زمینه منبع مطلع به اطلس زندان‌های ایران گفته است: «قاضی محمدمجتبی رودی‌جانی نه تنها دادگاه را غیرقانونی به طور غیابی برگزار کرده، بلکه اتهام تشکیل گروه را به جای عضویت در گروه گذاشته و دو سال حبس تعزیری را به ۱۰ سال افزایش داده است.»

آزار سیستماتیک شهروندان بهایی در کشور، طی ماه‌ها و هفته‌های اخیر افزایش یافته است.

پیش‌تر، مرتضی اسماعیل‌پور، روزنامه‌نگار و فعال حقوق بهاییان گفته‌بود: «بازداشت‌های دسته جمعی و گسترده‌ای علیه بهاییان در کشور صورت گرفته و در هفته‌های اخیر دست‌کم صد نفر بازداشت‌ شده‌اند و در ادامه بازداشت و آزار سیستماتیک شهروندان بهایی در کشور، طی ماه‌ها و هفته‌های اخیر، شاهد افزایش موج بازداشت‌ها بوده‌ایم.»

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در حالی مدعی شد کسی برای مذهب بهاییت و یا اعتقاد نداشتن به خدا به زندان نمی‌رود که در حال حاضر بهاییان، نوکیشان مسیحی و کسانی که به دلیل اعتقاد شخصی مطلبی را بر خلاف اعتقادات اسلامی در فضای اجتماعی نوشته‌اند بازداشت و به حکم‌های سنگین محکوم شده‌اند. علاوه بر اینکه بسیاری از بهاییان فقط به دلیل مذهب‌شان شغل خود را از دست داده‌‌اند، محروم از تحصیل شده‌اند، اموالشان مصادره شده و یا حتی کشته شدند. ادعاهای آقای ظریف خلاف آنچه در چهل سال اخیر صورت گرفته را نشان می‌دهد.

فعالان حقوق بهائیان معتقدند، شهروندان بهایی در ایران از آزادی‌های مرتبط با باورهای دینی محروم هستند و بسیاری از شهروندان بهایی صرفا به دلیل اعتقاد به آئین بهایی از سوی نیرو های امنیتی بازداشت و زندانی می‌شوند.

مطالب مرتبط:

• مرتضی اسماعیل‌پور: “نزدیک به صد شهروند بهایی طی ماه‌های اخیر بازداشت شده‌اند”
• وضعیت نامناسب جسمانی علی احمدی، شهروند بهایی در بازداشتگاه اطلاعات
• دو شهروند بهایی در کرج بازداشت شدند
نقض سیتماتیک حقوق شهروندان بهایی در ایران

نویسنده: دانیال بابایانی

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید