صدور مجموعا ۱۰۳۲ سال حبس برای ۲۰۲ تن از دراویش گنابادی/ صدور احکام جدید برای هشت درویش دیگر

شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۷، برای ۷ درویش گنابادی، با حکم دادگاه انقلاب ۵۱ سال حبس، ۵۱۸ ضربه شلاق، ۸ سال تبعید و ۴ سال محرومیت از حقوق اجتماعی صادر شده است و محمد شریفی‌مقدم از خبرنگاران مجذوبان نور و فعال دانشجویی، به ۱۲ سال حبس تعزیری، شلاق، تبعید و ممنوعیت خروج از کشور و همینطور محرومیت از عضویت در احزاب و دسته‌جات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانه‌ها و مطبوعات محکوم شد.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، محمد شریفی‌مقدم از خبرنگاران مجذوبان نور و فعال دانشجویی و فعال حقوق کودکان کار، به ۱۲ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید به برازجان، ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور، ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و دسته جات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی، رسانه‌ها و مطبوعات با حکم غیابی “قاضی صلواتی” رئیس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب محکوم شد.

گفتنی است فائزه عبدی‌پور، همسر محمد شریفی‌مقدم، با تایید این خبر در حساب کاربری توئیترش، با انتشار رشته توئیت‌هایی به موارد زیر اشاره‌کرد:

«محمد شریفی مقدم متولد ۱۳۷۰ است. مهندس متالورژی دانشگاه شریف. ۷ سال در حوزه‌ی کودکان کار فعالیت کرد، در تمام مدت در دانشگاه صدای حق طلبی و حامی اعتراضات دانشجویان بود. در دی ماه بازداشت شد، وقتی با تجمع درویشان آزاد شد باز هم سکوت نکرد. سی بهمن ماه به جرم عاشقی و درویشی آنقدر زدنش، دستش را با قمه پاره کردند که مجبور شدند به بیمارستان منتلقش کنند، پلک چشمش را پاره کردند. تنش را زیر چوب وباتوم و قداره گرفتند. با همان جسم در شاپور جسم و روحش را شکنجه کردند. یک ماه در بی‌خبری در اوین و انفرادی شکنجه‌اش کردند. وقتی به زندان تهران بزرگ منتقل شد، کامل درمان نشده بود. ۴ بار دادگاه فراخواندنش که نرفت و گفت بیدادگاه شما مشروعیتی ندارد. حکمش را ابلاغ کردید ۱۲ سال!»

شایان ذکر است، شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۷، نیز برای ۷ درویش گنابادی با حکم دادگاه انقلاب ۵۱ سال حبس، ۵۱۸ ضربه شلاق، ۸ سال تبعید و ۴ سال محرومیت از حقوق اجتماعی صادر شده است.

اسامی محکومان و میزان محکومیت آنها به نقل از مجدوبان نور به شرح زیر است:

رضا یاوری: ۹ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید به تایباد
سعید کریمایی: ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق
سجاد رزمی: ۷ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوع‌الخروجی، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها و احزاب و دسته‌جات سیاسی و اجتماعی، ۲ سال تبعید به نهبندان
بهروز صادقی علیایی: ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق
سجاد رزمی: ۷ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوع‌الخروجی، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال محرومیت از عضویت در گروه‌ها و احزاب و دسته‌جات سیاسی و اجتماعی، ۲ سال تبعید به شهر سراوان
مرتضی شکری: ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید
محمد صمدیار: ۷ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی، ۷۴ ضربه شلاق

از سویی دیگر على سعیدى، از فعالان دراویش گنابادی شنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ در گفتگویی با رادیو فرهنگ از صدور مجموعا ۱۰۳۲ سال حبس تعزیری، شلاق، تبعید، ممنوعیت خروج از کشور و محرومیت از فعالیت‌های اجتماعی برای ۲۰۲ تن از دراویش گنابادی خبر داد.

علی سعیدی، فعال دراویش گنابادی و روزنامه‌نگار در این گفت و شنود به موج گسترده بازداشت دراویش پس از حادثه گلستان هفتم پرداخت. وی گفت: «بسیارى از بانوان دراویش بازداشت شده به‌همراه فرزندانشان به زندان منتقل شدند و احکام غیر انسانى و کینه جویانه قضات روی هم براى این زندانیان عقیدتى١٠٣٢ سال زندان و صدها ضربه شلاق و ده‌ها سال تبعید و محرومیت از فعالیتهاى اجتماعى و ممنوعیت خروج از کشور را به‌همراه داشت.»

تجمع اعتراضی موسوم به گلستان هفتم روز دوشنبه ۳۰ بهمن در اعتراض به بازداشت نعمت‌الله ریاحی، از دراویش گنابادی ساکن شهرکرد که روز ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ از سوی مأموران امنیتی  در تهران بازادشت شده بود صورت گرفته‌بود.

این درویش گنابادی ساکن شهرکرد، برای حمایت از قطب دراویش در جریانات اخیر گلستان هفتم به تهران آمده‌بود.

منابع خبری به کمپین گفته‌اند “دراویش بازداشتی از ابتدای بازداشت، از ابتدایی‌ترین حقوق خود محروم بوده‌اند و دادگاه آنان بدون اجرای تشریفات قانونی و بهره‌مندی از حق وکیل و برخلاف قانون آئین دادرسی کیفری برگزار گردیده است.”

گفتنی است شکوفه یداللهی، از درویشان زن گنابادی محبوس در زندان قرچک ورامین که در جریان حوادث گلستان هفتم، بازداشت‌شده‌بود، به ۵ سال حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت اجتماعی محکوم شد و سه فرزند این زن درویش با نام‌های کسری، پوریا و امیر نوری، که همراه با مادرشان در حادثه گلستان هفتم بازداشت شده بودند به ۱۲، ۲ و ۶ سال حبس محکوم شدند و برای ۲۳ تن از دروایش گنابادی در دادگاه انقلاب تهران، مجموعاً ۱۱۹ سال حبس تعزیری و نفی بلد صادر شده‌است و دادگاه ۸ تن دیگر از دروایش بازداشتی حادثه گلستان هفتم خیابان پاسداران شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۷ در دادگاه انقلاب تهران در حالی برگزار شد که هیچ کدام آنها اجازه داشتن وکیل نداشتند.

همچنین، ۴۰ تن از دراویش گنابادی، در شعب ۱۵ و ۲۶ به ریاست قاضی صلواتی و قاضی احمدزاده، با اتهام‌های امنیتی، به ۲ تا ۷ سال حبس تعزیری، شلاق و نفی بلد، محکوم شدند.

درگیری‌ نیروهای امنیتی با دراویش از اواسط بهمن ۹۶ در مقابل منزل نورعلی تابنده، قطب دراویش  صورت گرفت بود و پس از آن تحصن و تجمع دراویش گنابادی مقابل کلانتری ۱۰۲ در خیابان پاسداران در اعتراض به بازداشت نعمت‌الله ریاحی، یکی از دراویش با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت و درگیری کشیده شد. در جریان این درگیری ها، صدها تن از دراویش معترض، بازداشت شدند یا مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.

برخی منابع خبری گفته بودند“تعداد زیادی از دراویش بازداشتی در طول مدت بازجویی و بازداشت، مورد شکنجه یا ضرب و شتم شدید قرار گرفته‌اند و چند تن نیز کشته شدند.”

محمد راجی یکی از درویشانی است که در ناآرامی‌های خیابان گلستان هفتم در منطقه پاسداران تهران از سوی ماموران امنیتی بازداشت و در بازداشتگاه آگاهی شاپور بر اثر ضربات وارده کشته شد.

فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبی‌ترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سال‌های قبل از انقلاب می‌رسد؛ اما در سال‌های اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتاب‌های ضدصوفی در قم که این سلسله را به ضدشیعی بودن متهم می‌کردند، رفته رفته جو سنگین‌تری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمت‌اللهی با تخریب برخی از مکان‌های مذهبی‌شان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.

در سال‌های گذشته اخبار و گزارش‌های پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.

برای عضویت در تلگرام کمپین اینجا کلیک کنید.

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید